Daca aveti articole sau informatii trimiteti pe adresa da email
muratiusuf@yahoo.com

joi, 19 februarie 2009

Murat Iusuf si rugaciunea de vineri - fitnegi

Acum ceva timp venisem sa imi fac rugaciunea de vineri la o moschee(nu are importanta numele si locul-dar in romania). La intrare erau cativa tineri care deja plecau. I-am intrebat: s-a terminat giumaul(rugaciunea de vineri)? Ei mi-au raspuns ca nu dar ca au auzit ca este si domnia sa muftiul romaniei in moshee si se duc la alta geamie pentru ca nu pot sa faca rugaciunea in spatele acestui fitnegi(cel care dezbina), acest fasik, acest sheitan etc etc. Am zis ok, dar ce conteaza in spatele cui faci rugaciunea ce conteaza cine conduce rugaciunea? si ei au zis ca daca ai facut totusi rugaciunea in spatele unui astfel de om trebuie sa o repeti. Eram uluit, am dat selam si am intrat in geamie. Muftiul (murat yusuf) le dadea o lectie de morala bietilor oameni. Cand a terminat pledoaria un hoge l-a intrerupt cu o intrebare si in acel moment au sarit cu intrebari si ceilati musulmani aflati acolo, a zis nu acum dupa rugaciune, dar oamenii au insistat ce rost are dupa rugaciune sa auda acum toata lumea, dar degeaba. A trecut in fata oamenilor sa ii conduca la rugaciune, si in acel moment sa mai desprins o persoana din grup. Am crezut ca nu mai are abdest(ablutiunea) sau a intervenit ceva, pe scurt nu m-a mirat asa mult, dar cand am iesit el facea rugaciunea in hol. L-am intrebat de ce nu a facut cu noi si a zis: "ca sa nu o fac din nou", si atunci am inteles ca gandeste ca tinerii care ii intalnisem la intrare. Dar de ce nu sa dus oare la cealalta moschee m-am intrebat dar am gasit repede raspunsul, nu credea ca acest n.. o sa conduca rugaciunea.
Desii intzelesesem in parte ce sa intamplat nu stiam daca ceea ce imi spusesera era adevarat. Trebuia sa citesc cate ceva, dar cum cartzi nu aveam am intrat pe internet, si surpriza, baietzii avusesera dreptate.
Am copiat cateva fragmente de verdicte islamice ale invatatilor dar in limba turca, pentru ca araba nu stiu si aceste texte confirma faptul ca unul care dezbina o comunitate nu ar trebuii sa conduca rugaciunea, si cu atat mai grav rugaciunea de vineri.

Büyük günah işleyen yani içki içen, zina eden,fitne cikaran, kumar oynayan fasık imamın arkasında namaz kılmak Hanefi'de tahrimen mekruh, Maliki’de hiç sahih değildir. (Halebi)

Fasık olan imamların arkasında namaz kılmamalı, başka camide kılmalı. (Redd-ül-muhtar, Tahtavi, Hindiyye)

Fasık kimse, âlim olsa da, imam yapılması tahrimen mekruh olur. Çünkü, İslamiyet'e uymakta gevşek davranır. Böyle kimseye fasıklığından dolayı kıymet vermemek vacibdir. İmam yapmak ise, ona saygı göstermek olur. İmam olmasına mani olunamazsa, her namazı başka camide kılmalıdır. (Merak-ıl-felah)

İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
Fasık imam arkasında namaz kılınmaz. Cuma namazında fasık imama da uyulur. Ancak bir şehirde birkaç camide Cuma namazı kılınıyorsa, Cuma namazını da, fasık imam arkasında kılmak mekruh olur. Feth-ul-kadir'de de böyle yazılıdır. (Redd-ül-muhtar)

Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Vera sahibi [salih] imam ile kılınan iki rekat namaz, fasık ile kılınan bin rekattan daha faziletlidir.) [Ebu Nuaym]

3 comentarii:

Anonim spunea...

te_as ruga sa vii cu date exacte respectiv GEAMIA ORASUL unde a avut loc acest fapt si ce vorbeau in GEAMIE credinciosii cu murat cand ai intrat tu acolo , asta e chiar cel mai important.

Anonim spunea...

"Omu" a spus ca nu are nici o importanta: locul, inseamna ca ceea ce s-a intamplat este mult mai important nu crezi? Intrebarile oamenilor ramase fara raspuns de asemenea. Ce conteaza cat de nesimtit eswte el, important este ca noi sa evitam sa facem rugaciunea in spatele lui, asta este ideea

Anonim spunea...

bai turcilor! umflatu ala e smecher rau, asa ca mai terminati cu proatiile! alta treaba nu aveti?

Trimiteți un comentariu

Murat Iusuf © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates